onsdag 17 oktober 2007

Björklund & Objektiviteten - och Sundin

Redan i DN Debatt 31 oktober 2005 slog några folkpartister, däribland fp:s nuvarande partiledare Jan Björklund, ett slag mot religiösa friskolor och för upprätthållandet av objektiviteten.
"Vi tycker att regelverket bör göras om så att en ansökan om att få starta en konfessionell friskola bara ska bifallas om huvudmannen kan visa på tydliga insatser för att garantera undervisningens allsidighet och objektivitet". Så lät det då.

Hörde under den gångna måndagen Björklund i Sveriges Radio återigen ge uttryck för det oacceptabla i att undervisning ej vilar på objektivitetens grunder, vilket nu också ska kunna beivras mer effektivt. LR:s ordförande Metta Fjelkner stödjer regeringens linje om utökad kontroll och motverkandet av religiösa inslag i undervisningen till fullo: "(---) Då får vi en skola som vilar på vetenskaplig grund." (DN 15/10 -07). Och på så sätt har vi räddat barnen, den svenska skolan och samhällets framtid.

Jag kan förstå kraven och betoningen på allsidighet. Konfessionella friskolor med, ibland, sekteristiska kopplingar smakar inte heller värdegrundsspäckad fågel i min mun. Föräldrarna har säkert sina barns bästa för ögonen, men jag har svårt att tro att en skolgång inom dessa konfessionella och värderingsmässiga "Safe haven's" är gynnsam för barnens utveckling på sikt.

Däremot kan jag inte låta bli att med ett "Jaha?! Det finns alltså utbildningsministrar som tycks kvarhålla vid det rena objektivitetsidealet?" förundras över retoriken och argumenten. Må vara svårigheterna att rekrytera lärarresurser eller skolledare som varken är behäftade av ställningstaganden eller inre och personliga övertygelser: Mest intressant vore det att studera sammansättningen av och rekryteringen till de arbetsgrupper, vilka arbetar med framtagandet av nya kurs- och läroplaner. Den framskymtande tanken om en slags oantastlig objektivitet låter illusorisk - och förlegad.

Även Fjelkners längtan efter att få vila på vetenskaplig grund - eller åtminstone ha en skola som gör det - låter i mångt och mycket som samma tidsandas barn. Vilken vetenskapsuppfattning är tänkt att utgöra grunden? Historien bjuder på en mängd mörka exempel på samhällelig ingenjörskonst, vilka ofta har hämtat legitimitet i vetenskapen.

Symtomatiskt för känslan av att tiden har stått stilla är att "Sudden" gjorde mål mot Buffalo. Poäng i de senaste sex matcherna, typ, och de amerikanska kommentatorerna omtalar Torontos nr 13 med märkbar respekt och vördnad. Det är svårare att förundras över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar